Range Of Rendah Dan Sederhana Speed Of Penjana Diesel

Apr 24, 2017
Range Of Rendah Dan Sederhana Speed Of Penjana Diesel

Apa yang dipanggil "kereta ke" penjana diesel merujuk kepada fenomena lambat panjang dan tetap penjana diesel dalam kelajuan rendah dan kelajuan sederhana, yang merupakan hasil daripada lag reaksi kelajuan mengawal sebalik perubahan laju putaran yang sebenar. Sebab utama adalah seperti berikut.
(1) tuil dalaman gabenor longgar dengan lelasan daripada lubang sambungan pin
Dalam kes ini, dua arah pergerakan kelajuan mengawal selia daripada pertambahan dan pengurangan bekalan minyak yang berlebihan dan ke belakang. Apabila enjin sedang bekerja, reaksi kelajuan mengawal selia adalah lag yang tidak dapat dielakkan di sebalik perubahan kelajuan sebenar
Tetapi histerisis tidak boleh terlalu besar, jika tidak ia akan menghasilkan pelarasan amplitud yang lebih besar. Menyesuaikan amplitud yang berlebihan, iaitu, apabila kelajuan adalah disebabkan oleh jumlah bekalan minyak dan penurunan, dan kelajuan putaran akan terus meningkat dan mengurangkan bahan api, sehingga kelajuan melebihi julat laras gabenor, isyarat maklum balas yang kukuh melalui gabenor untuk mencapai pelarasan belakang sambutan, keputusan tindak balas kelajuan mengawal melebihi julat yang telah ditetapkan, menyebabkan kelajuan putaran nilai tertentu sekitar pergerakan yang kerap berulang "kereta cruise" fenomena.
(2) Bekalan minyak gear rod tidak cukup fleksibel
Penyuntik bahan api rod pam suntikan bahan api mestilah benar-benar fleksibel untuk memastikan sensitiviti reaksi kelajuan mengawal selia. Dengan neraca spring sensitif kepada ujian rintangan rod gigi menarik, surat-menyurat II, IV, VI, dan VIII bahan api silinder pam suntikan rintangan tarik harus kurang daripada 60, 90, 130, 150g. Selepas ubah bentuk karat, kekang daripada plunger dan bahagian-bahagian gandingan, gear cincin dan bersirat rod gigi dihancurkan oleh rehat musim bunga. Gigi rod akhir sesendal memakai serius, garpu-jenis mekanisme peraturan minyak garpu dail mengetatkan sudut tidak betul, bahan api dalam negeri pam suntikan gabenor Teras plat condong dan pemasangan kerusi bola, seperti sebab-sebab yang buruk, akan memberi kesan kepada fleksibiliti bekalan bahan api gear rod. Apabila rintangan untuk fleksibiliti masih belum mencapai tahap di mana bekalan rod gear adalah sama sekali tidak mampu bergerak, akan ada "pelancongan kereta" fenomena (jika gigi bekalan minyak tidak boleh bergerak, fenomena kegagalan akan menjadi berbeza bergantung kepada kedudukan tiang penginapan gigi, dan terdapat perbezaan; sebagai contoh, penjana diesel tidak boleh mula, tidak boleh gerai, kelajuan tidak dikawal, kelajuan kereta, dan lain-lain)
(3) Kelajuan menstabilkan spring diselaraskan secara tidak wajar
Ini adalah sama dengan pelarasan spring kelajuan menstabilkan apabila kelajuan melahu tidak stabil, dan keadaan ditunjukkan sebagai "kereta Cruise", kerana musim bunga mantap kelajuan dan bekalan minyak gear rod tidak boleh bekerja bersama-sama secara fleksibel.