Bagaimana Menggunakan Penjana Diesel dengan Betul?

Aug 19, 2020
Bagaimana Menggunakan Penjana Diesel dengan Betul?

1. Sebelum memulakan, periksa sama ada tangki bahan bakar mencukupi, dan tidak ada kebocoran minyak pada setiap paip dan sambungan bahan bakar; adakah sistem penyejukan mempunyai air yang mencukupi, bersih, dan tanpa kebocoran, dan sama ada tali kipas ketat. Periksa bahawa enjin pembakaran dalaman dan bahagian transmisi penjana harus disambungkan dengan pasti, kabel wayar keluaran harus terlindung dengan baik, dan instrumen harus lengkap dan berkesan.


2. Setelah memulakan, ia harus dikendalikan pada kelajuan rendah selama 3 hingga 5 minit. Setelah suhu dan roda tekanan minyak normal, operasi dapat dimulakan. Penjana tidak boleh mempunyai bunyi yang tidak normal semasa peningkatan kecepatan, gelincir gelincir dan sikat pada komutator harus bersentuhan dengan baik, dan tidak ada pantulan atau percikan api. Setelah operasi stabil dan frekuensi dan voltan mencapai nilai undian, bekalan kuasa luaran dapat digunakan.


3. Sekiranya berlaku kebisingan, bau, kenaikan suhu air yang tajam dan penurunan tekanan minyak yang tajam semasa operasi, mesin harus segera ditutup untuk pemeriksaan dan penyelesaian masalah.


4. Faktor daya penjana tidak boleh melebihi 0.95 pada fasa lewat (ketinggalan). Julat variasi nilai frekuensi tidak boleh melebihi 0.5HZ.


5. Sebelum berhenti, potong suis utama setiap cawangan bekalan kuasa untuk mengurangkan beban secara beransur-ansur, kemudian putus suis utama bekalan kuasa penjana, tetapkan semula rheostat pengujaan ke kedudukan rintangan maksimum, dan kurangkan voltan ke terendah nilai, kemudian memotong suis pengujaan dan suis Grounding tengah, akhirnya menghentikan enjin pembakaran dalaman