Diesel Generator Memasuki Normal Tempoh Kerja

Apr 24, 2017
Diesel Generator Memasuki Normal Tempoh Kerja

1 penjana frekuensi ayunan (kelajuan putaran): Secara umum, kekerapan ayunan nisbah voltan, pelbagai ayunan semasa adalah kecil, tetapi kesan yang agak besar, menyebabkan up dalam pensuisan kerap dan keadaan kerja yang tidak normal. Kekerapan ayunan umumnya dalam ± 5 %%, penjana yang ditetapkan kerana beban yang biasa dan kecil, menyebabkan tugasnya juga tiba-tiba kuat dan lemah, getaran unit dipergiatkan, dipercepatkan memakai mekanikal, walaupun kerosakan mekanikal. Salah satu ciri yang paling jelas kekerapan ayunan, iaitu Diesel enjin bunyi kerja adalah tetap dan kecil, jadi ia mesti menimbulkan perhatian yang tinggi.
2UPS kerja tidak normal: penghawa dingin pemampat mula-up dan lif turun naik boleh menyebabkan penjana berlaku ± kekerapan 5HZ drift, menyebabkan up kerap menukar, apabila kekerapan dan ayunan voltan perubahan di luar julat input UPS kerja, UPS oleh bateri kuasa, dan penjana dalam ketiadaan beban UPS kembali normal, kemudian up dan secara automatik dimasukkan ke dalam berperingkat-peringkat. Kekerapan drift memberi kesan kepada operasi normal up dua aspek:
① tidak boleh memintas. Dalam kekerapan dan voltan bekalan kuasa bypass, output UPS inverter Litar bekalan bypass kuasa, bekalan kuasa penyongsang dan fasa kunci kuasa pintas, segerak. Apabila bekalan kuasa pintasan diberikan oleh pengeluar, kekerapan perubahan pesat, apabila perubahan frekuensi melebihi nilai yang telah ditetapkan had, perubahan frekuensi penyongsang tidak boleh mengikuti kekerapan bekalan kuasa pintasan. Suis pintasan statik akan melarang beralih kepada bypass (dalam kes ini, ia adalah mungkin untuk menyebabkan inverter untuk lebihan arus dan litar pintas). Dalam kes kekerapan kuasa pintasan, UPS hanya akan mengeluarkan amaran amaran, dan penyongsang terus membekalkan kuasa kepada beban.
② hayat bateri lebih pendek. Sebutan sebelumnya serta-merta turun naik beban yang besar boleh menyebabkan kekerapan generator untuk menjana ± 5Hz drift, yang akan membawa kepada SCR (thyristor) isyarat memandu penerus dan input kehilangan kuasa AC penyegerakan, menyebabkan penerus ditutup. Apabila penerus dimulakan semula ke dalam kerja biasa, UPS kuasa bateri, kitaran pelepasan supaya berlebihan, ketara akan memendekkan hayat bateri, keadaan lebih serius akan menjadi tenaga bateri semua bersinar, mengganggu output kuasa.