Jenis Generator diesel:

Apr 24, 2017
[[TitleContent]]

penjana segerak terbahagi kepada 3 jenis turbo-generator, hidro-penjana dan penjana diesel mengikut motif asal. Penyebut biasa dalam struktur mereka adalah bahawa kecuali motor magnet kecil tetap berguna untuk menghasilkan medan magnet, medan magnet umum dihasilkan oleh pengujaan gegelung DC, dan gegelung pengujaan diletakkan pada pemutar, angker penggulungan pada pemegun. Kerana voltan pengujaan gegelung adalah rendah, kuasa adalah kecil, tetapi juga hanya dua daripada kepala keluar, mudah melalui cincin slip membawa; voltan penggulungan angker adalah lebih tinggi, kuasa yang besar, pelbagai fasa penggulungan, 3 atau 4 membawa kepada pemegun, ia adalah lebih mudah untuk memakai. Angker (pemegun) teras penjana disusun dengan kepingan keluli silikon untuk mengurangkan penggunaan besi. Teras rotor boleh dibuat blok keluli keseluruhan kerana tidak berubah fluks. Dalam motor besar, kerana rotor adalah tertakluk kepada daya emparan yang kuat, bahan pemutar mesti dibuat dengan keluli berkualiti tinggi. jenis:
Kerana satu bentuk tenaga yang berbeza, penjana yang berbeza boleh dibuat.
Dengan sumber penyenggaraan air dan turbin hidraulik, hidro-generator boleh dibuat, dan penjana hidro dengan kapasiti yang berbeza dan kelajuan putaran boleh dibuat kerana perbezaan kapasiti takungan dan drop kepala.
Penggunaan arang batu, minyak dan sumber lain, dan dandang, enjin turbo-wap boleh dibuat ke dalam turbo-generator, generator adalah motor kelajuan tinggi (3000 rpm).
Di samping itu, terdapat pelbagai jenis generator yang menggunakan tenaga, seperti tenaga angin, tenaga atom, panas bumi dan gelombang pasang surut.
Di samping itu, prinsip kerja penjana dibahagikan kepada penjana DC, penjana segerak dan penjana segerak. Penjana besar kini digunakan adalah penjana segerak.
penjana penyenggaraan air adalah jentera kuasa yang menukarkan tenaga kinetik dan tenaga keupayaan graviti untuk kerja-kerja mekanikal. The Three Gorges di China adalah contoh yang baik. Dalam penjanaan tenaga, ia adalah yang terbaik untuk mengira kuasa nuklear, tetapi pencemaran nuklear relatif adalah lebih besar. Jadi China kini digunakan secara meluas dalam penjanaan arang batu. Pada masa ini, sumber arang batu China adalah ketat, harga arang batu telah meningkat, yang adalah mengapa kini terdapat kemunculan sebab utama kekurangan elektrik.
Kerana keadaan semula jadi yang berbeza stesen kuasa hidro, kapasiti dan kelajuan putaran unit hydrogenerator amat berbeza. kelajuan tinggi biasanya kecil hidro-generator dan kesan turbin didorong hidro-generator mengamalkan struktur mendatar, manakala yang besar dan sederhana penjana generasi kelajuan mengamalkan struktur menegak (lihat carta). Kerana stesen kuasa hidro kebanyakannya terletak di jauh dari bandar, ia biasanya perlu dikuasai oleh talian penghantaran kuasa yang lebih lama, jadi sistem kuasa mempunyai keperluan yang lebih tinggi untuk kestabilan yang berjalan hydrogenerator: Parameter motor perlu dipilih dengan berhati-hati ; Oleh itu, jenis hydrogenerator adalah berbeza daripada turbo-generator, diameter rotor adalah panjang besar dan pendek. Hydro-Generator menetapkan permulaan, grid yang berkaitan untuk masa yang lebih pendek, operasi penjadualan yang fleksibel, selain daripada elektrik umum, ia adalah sangat sesuai untuk unit lonjakan dan unit siap sedia kemalangan. Kapasiti maksimum set hidro-generator telah mencapai 700,000 kilowatt.