Prinsip kerja dan struktur diesel set penjana

Apr 24, 2017
[[TitleContent]]

Penjana biasanya terdiri daripada bahagian-bahagian seperti stator, rotor, cap akhir dan bearing. pemegun terdiri daripada teras stator, wayar penggulungan, asas, dan bahagian-bahagian struktur lain yang tetap. pemutar terdiri daripada teras rotor (atau kutub magnet, pencekik a) penggulungan, cincin penahan, cincin pusat, cincin gelongsor, kipas angin dan engsel.
Oleh galas dan akhir topi pemegun, sambungan pemutar dipasang, supaya pemutar boleh berputar dalam pemegun, jangan memotong pergerakan garisan medan magnet, menyebabkan potensi induktif, melalui petunjuk terminal pendawaian, dan kemudian dalam gelung, kemudian menghasilkan arus elektrik.
Generator
untuk turbo-generator dan turbin Dalam usaha untuk mendapatkan kecekapan yang lebih tinggi, turbin biasanya diperbuat daripada kelajuan tinggi, biasanya 1500 rpm / sub (frekuensi 50 kHz) atau 1800 RPM / sub (frekuensi 60 kHz). Kelajuan turbin loji kuasa nuklear adalah rendah, tetapi juga di 1500 rpm / Sub. Dalam usaha untuk mengurangkan tekanan mekanikal disebabkan oleh daya empar dan mengurangkan geseran angin, diameter pemutar adalah umumnya lebih kecil, panjang yang lebih besar, iaitu, pemutar langsing digunakan.
Terutama di 3000 rpm / sub berkapasiti tinggi unit kelajuan tinggi, disebabkan hubungan kekuatan bahan, diameter pemutar adalah sangat terhad, secara amnya tidak boleh melebihi 1.2 meter. Panjang badan pemutar dikekang oleh kelajuan kritikal. Apabila panjang badan mencapai 6 kali kali diameter, kelajuan kedua kritikal pemutar akan dekat dengan kelajuan motor, dan getaran yang lebih besar boleh berlaku dalam operasi itu. Jadi saiz kelajuan tinggi turbo-generator rotor yang besar adalah sangat terhad.
0-kilowatt% udara sejuk saiz pemutar motor telah mencapai saiz had di atas, untuk meningkatkan keupayaan motor, hanya dengan meningkatkan beban elektromagnet motor untuk mencapai. Oleh itu, penyejukan motor mesti diperkukuhkan. Oleh itu, penjana turbin dengan lebih daripada 5 ~ 10 10,000 kw menggunakan hidrogen sejuk atau teknologi air sejuk dengan kesan penyejukan yang lebih baik. Sejak 70 's, kapasiti maksimum penjana turbo telah mencapai 130 ~ 150 10,000 kw. Sejak tahun 1986, satu kejayaan besar telah dibuat dalam penyelidikan HTS bahan-bahan dengan suhu kritikal tinggi. teknologi superkonduktor dijangka akan digunakan dalam turbo-generator, yang akan menghasilkan lonjakan baru dalam pembangunan turbo-generator.
A motor yang menukarkan tenaga mekanikal kepada tenaga elektrik. Biasanya didorong oleh turbin stim, turbin atau enjin pembakaran dalaman. penjana kecil juga berguna untuk kincir angin atau mesin lain didorong oleh gear atau tali pinggang.
Penjana dibahagikan kepada dua jenis utama penjana DC dan penjana AC. Yang terakhir ini boleh dibahagikan kepada penjana segerak dan tak segerak penjana dua jenis. Penggunaan yang paling biasa stesen kuasa moden adalah penjana segerak. penjana ini mempunyai ciri-ciri DC pengujaan semasa, kedua-dua untuk memberikan kuasa aktif, tetapi juga untuk memberikan kuasa reaktif untuk memenuhi keperluan pelbagai beban. Kerana tidak ada pengujaan penggulungan bebas, penjana segerak adalah mudah dalam struktur, mudah untuk beroperasi, tetapi tidak memberikan kuasa kepada beban, tetapi juga perlu untuk menyerap semasa histerisis magnetizing dari rangkaian.
Oleh itu, penjana segerak mesti dalam selari dengan motor segerak lain, atau sebilangan besar kapasitor. Ini mengehadkan pelbagai aplikasi penjana segerak, yang hanya boleh digunakan dalam automasi kecil. trem bandar, elektrolisis, elektrokimia dan industri lain yang digunakan bekalan kuasa DC, di dalam tahun 1950-abad ke-20 sebelum penggunaan lebih penjana DC. Tetapi DC penjana mempunyai commutator, struktur kompleks, pembuatan memakan masa, lebih mahal, dan mudah untuk kerosakan, masalah penyelenggaraan, kecekapan adalah tidak lebih baik daripada penjana AC. Sejak kedatangan berkuasa tinggi penerus terkawal, penggunaan bekalan kuasa AC melalui penerus semikonduktor untuk mendapatkan kuasa DC untuk menggantikan DC penjana trend.