Penggunaan dan penyelenggaraan unit diesel Generator menjana

Apr 24, 2017
[[TitleContent]]

Dalam usaha untuk memastikan operasi yang selamat bagi set penjana, penyelenggaraan operasi harian dan penyelesaian masalah cepat adalah sangat penting. Set penjana yang berbeza, penyelenggaraan, kandungan baik pulih, langkah-langkah, kaedah yang berbeza, secara umum, mengikut keperluan penyelenggaraan set penjana dan pelan penyelenggaraan yang dibangunkan oleh unit. Terutamanya termasuk:
(1) Secara berkala memeriksa projek: berkala mengukur voltan dan rintangan dalam pek penjana bateri dan rekod; Dari semasa ke semasa memeriksa penapis udara, tahap penyejuk, tali pinggang memandu, sistem ekzos asap, tahap bahan api, tahap minyak, pelbagai pengawal dan persekitaran kerja.
(2) Menurut keperluan penyelenggaraan penjana yang ditetapkan untuk menggantikan minyak, tiga penapisan, start-up bateri dan penyejuk.
(3) Dari semasa ke semasa, pembekal mengesan penjana yang ditetapkan dan menghasilkan laporan
(4) Biasa (sekurang-kurangnya suku) penjana yang ditetapkan tanpa beban, membawa ujian
Kesalahan penjana diesel perlu disimpan tenang, dan ada langkah-langkah yang hendak diperiksa dan dianalisis sengaja, tidak perlu tergesa-gesa secara membuta tuli pemeriksaan, perobohan rawak, hendaklah berasaskan kepada gejala yang tidak normal, tanda-tanda, bunyi, masa, perubahan undang-undang untuk mencari kesalahan lokasi, pertama dari prinsip dan struktur analisis terperinci dan penaakulan, membuat pertimbangan yang betul untuk mencari punca kegagalan itu. Langkah-langkah untuk mencari kesalahan hendaklah dibuat dari yang mudah kepada kompleks, daripada dan dibahagikan mengikut sistem.
Untuk sistem bekalan kuasa yang terdiri daripada "sesalur-generator-UPS", kesalahan penjana menetapkan sendiri biasanya dicapai dengan pengeluar dan kakitangan profesional dan teknikal pembekal. Untuk beberapa masalah sistemik yang timbul dalam beban tali pinggang sebenar, sebab-sebab lain perlu dipertimbangkan selain daripada kegagalan profesional untuk tidak termasuk mesin itu sendiri, sebagai contoh, keadaan beban perlu diperiksa apabila voltan output adalah terlalu tinggi atau terlalu rendah dan sama ada ketidakseimbangan beban disebabkan oleh beban penjana.